De flesta kan nog hålla med om att en köttbit är bland det godaste man kan äta. Men de senaste åren har allt fler blivit medvetna om att köttindustrin inte är speciellt bra för miljön, djuren eller hälsan. Och har därför bestämt sig för att bli vegetarianer.
I Helsingbors Dagblad kan man läsa om att många tycker att Sverige borde satsa mindre på djurindustrin och istället fokusera på att ta fram vegetabiliska alternativ till kött. Köttproduktionen är nämligen boven bakom Sveriges miljöproblem och att vi inte når till de miljömål som riksdagens slagit fast. Man vill istället att regeringen ska stötta de företag som finns på marknaden för växtkött och växtmjölk, alltså alternativ till kött och mjölk som är baserade på växter.
Var tionde vegetarian
Om det svenska folket håller med om detta eller inte, framgår inte av artikeln men många vill förmodligen börja äta mer vegetariskt. I Dagens Nyheter kan man läsa att så många som var tionde svensk faktiskt är vegetarian. Om några år kommer det förmodligen vara ännu fler som är vegetarianer eftersom antalet bara ökar varje år. De starkaste argumenten för att vara vegetarianer uppger svenskarna är djurens rättigheter, den egna hälsan och miljön. I artikeln säger dock nutritionister att den som blir vegetarian måste tänka på vad som hamnar och inte hamnar på tallriken. Tar man bort kött och fisk ur sin kost kan det nämligen bli nödvändigt att ta tillskott med D-vitamin och B12. Man kan exempelvis prova vitaepro eller något annat kosttillskott som har de vitaminerna i sig.
Måste få i sig protein
Utöver tillskotten måste man även ersätta köttet med andra näringsrika alternativ. Det räcker inte bara att byta till grönsaker för att få tillräckligt med näring, utan man måste även äta annat med protein i som exempelvis linser och bönor. Några andra saker som är höga på protein är rågbröd, müsli, kikärter och havregrynsgröt. I Aftonbladet kan man läsa att vegetarianer inte behöver oroa sig så mycket för att inte få i sig sin näring, utan det gäller bara att plugga på och få kunskap om vad man ska äta.