Att träffas i en grupp och laga mat tillsammans är inte bara positivt för att lära sig laga en varierad kost och utvecklas i köket. Det är även ett sätt att umgås på och att ta del av inspiration från världens alla kök.
Enligt en artikel från Sveriges radio får en grupp SFI-elever möjligheten att gå en matlagningskurs i samband med sina språkstudier, vilket är en kombination av utbildning som har blivit mycket populär. Att utbildningen är så pass populär beror på att eleverna blir motiverade att lära sig att prata svenska i en arbetsmiljö samtidigt som de utvecklar sina matlagningskunskaper och får starkare självkänsla.
”De får lära sig ett yrke, man märker att de tycker att det är roligt och de blir stolta över det de gör. De får komma ut och göra en del praktik, de får kontakter och många av dem får jobb. De är väldigt uppskattade på arbetsmarknaden när de kommer ut.” säger Peter Jarl, restauranglärare och kursledare som undervisar i matlagning.
Genom att man kombinerar skolans teoretiska språkutbildning med praktik där eleverna får använda sina kunskaper genom att följa recept och bra med medarbetare har mer än hälften av de deltagande eleverna efter kursens slut fått jobb som köksbiträde. Detta genom ett intyg som säger att de kan jobba i skolkök och liknande.
Matlagningskurser populärt även på fritiden
Intresset för att lära sig laga mat har ökat på sistone, skriver Dagens nyheter. På Mosebacke hålls en matlagningskurs i grön och vegetarisk matlagning, där barn mellan 7-13 år får lära sig att laga traditionella rätter som pizza och pasta men att grönsaker som ingredienser istället för köttprodukter. För den som vill ha en mer traditionell matlagningskurs kan man vända sig till exempelvis Hufvudsta Gård som erbjuder flertalet matlagningskvällar för större grupper, vilket är en perfekt aktivitet för exempelvis ett företag. I övrigt kan man även hitta matlagningskurser med inspiration från världens alla kök via folkhögskolor, restauranger och olika eventförmedlare eller PRO-föreningar.